Inlägg

1/6-2016

Att omformulera mitt följebrev till manusen och skriva att egenutgivning var ett alternativ blev en fullträff. Ytterligare ett förlag hörde av sig och kunde tänka sig att låta mig få ge ut mina böcker via deras förlag. Anledningen till att de var positiva var bl.a. mina kunskaper om hemsidor, nätet och youtube. Galet då jag inte kunde mycket om den biten innan jag startade upp projektet. Snacka om feedbackloop. De flesta bolag har idag manusstopp men erbjuder fortsatt hybridutgivning till de författare som har tillräcklig kvalitet. De söker de nog författare med kunskap och förmåga att driva sin egen försäljning. Och idag sker försäljningen över nätet.

Ett belägg för att det knakar i branschen är att Storytel köper upp anrika Norstedts för 150 miljoner. För några år sedan hade det varit kaffepengar för Nordstedts. Men idag är branschen i kraftig förändring. Konceptet att plocka in några få författare och driva deras försäljning kanske inte funkar längre? Dessutom så lämnar de populäraste författarna storbolagen och maximerar sin egen intjäning genom att starta egna förlag. Detta är mina egna funderingar i förändringens tid.

När jag hörde av mig till de olika hybridförlagen och berättade att två förlag nappat så ville även de hjälpa mig, fantastiskt…..

Jakten var igång på en illustratör. Annonsen på driftig.nu var inte lukrativ då jag endast fått två svar på ett par månader. Däremot så gick det bättre när jag la ut en ansökan på gruppen ”Barnboksförfattare och barnboksillustratörer” på Facebook. Där fick jag genast napp.

I min annons var jag ärlig och skrev att flera förlag nappat på ge ut mina sagor i hybridform och de illustratörer som ville fick möjlighet att testillustrera ett par bilder till något av mina manus. En tjej visade sig vara mycket intresserad och hennes illustrationer gav verkligen den saga hon valde ett stort mervärde. Vad jag då inte visste var att hon tidigare gett ut ett antal böcker tidigare samt illustrerat åt andra barnboksförfattare. Tjejens drivkraft var enorm och efter ett par dagar kunde hon visa upp en enkelt illustrerad bildserie till boken ”Kattungen”. Valet var enkelt och vi körde på. En vecka senare, med stenhårt arbete så hade hon illustrerat klart hela bildserien. Vi hade hårda och ärliga diskussioner om näsors vara eller inte vara, färg på trädstammar osv. Helt underbart att få vara med i skapandeprocessen. Vad skulle vi nu ta oss till med materialet och hur skulle jag lösa det med kontrakt, betalning till illustratör osv?