Inlägg

23/4-2016

Efter att ha pausat ifrån projektet och fått avslag i från nästan alla förlag så fick jag tillslut ett efterlängtat mail. Ett förlag som erbjöd mig en möjlighet till egenutgivning. Vilken grej! En spännande tanke som givetvis är den mest realistiska. Varför ska ett etablerat förlag satsa på en debutant i en bransch som är full av duktiga och hungriga barnboksförfattare? Nej, debutanten måste nog visa vad den går för innan de stora förlagen kan satsar tid och kapital på namnet och produkten.

Vad är egenutgivning och vilka kostnader rör det sig om? Bäst grundläggande information fick jag ifrån en barnboksförfattare som jag mailade. Hon berättade om sin resa och vad som var värt att tänka på. Barnboksförfattaren hade både illustrerat och författat sin bok själv vilket besparat henne kostnader. Därefter så hade hon tryckt upp en förstaupplaga på 300 böcker vilket kostat henne 26 500:-. Dessa böcker fick hon sålda och en ny upplaga hade tryckts och sålt slut. Försäljningen har betalat tillbaka investering och hon hade lyckats med ett av sina livsmål, att få en bok utgiven. Anledningen till att jag tog kontakt med henne var att jag söker en illustratör. De flesta verkar ha fullt upp så det är inte det lättaste. Har lagt ut en annons på driftig.nu. Men ibland så ser man inte skogen för alla träd. Med hjälp av kontakter så har jag nu funnit två personer som är potentiella kandidater. De båda har dock illustrerandet som hobby och har därför inte så mycket tid vilket jag har förståelse för. Dock ett problem då jag vill framåt, nu….

Min tidigare tanke var att ge ut en samling med många sagor. Nu har jag ändrat mig och tror att det är lämpligare att ge ut de populäraste sagorna för den yngre publiken var för sig. Och därefter ge ut en samling av sagor till den äldre publiken men några enstaka illustrationer.

Hur som helst så har jag fått förnyad kraft och arbetet går åt rätt håll. Härliga tider…