Inlägg

30/6-2016

Fyra förlag är villiga att ta sig an mina manus. Valet föll på det förlag som illustratören jobbat med tidigare. Hennes referensen var guld värd. En annan anledning till förlagsvalet var att jag är tvungen att räkna på kommande kostnader i förhållande till intäkter. Vad blir kvar på varje såld bok? Det skiljer sig en del mellan hybridbolagen. Självklart så hävdar de som tar mest betalt att det har bäst stöd och marknadsföring inom hybridmodellen. Personligen tror jag att om man vill sälja sin bok som debutant, så gäller det att driva en stor del av marknadsföring och försäljning själv. För mig är det viktigt att ha koll finanserna för att kunna fortsätta drömmen efter första bokutgivningen. Annars så är risken stor att man snabbt dräneras på kapital. Det är orealistiskt att hoppas på en stor försäljning direkt och därför måste mun mättas efter matsäck. Jag misstänker att försäljningen av debutboken kan ta fart när kommande böcker uppmärksammas? Därför tålamod viktigt då namn och varumärke byggs över tid.

Min enskilda firma är nu registrerad, FA-skatt (då jag har ett ordinarie jobb), och jag kan nu titulera mig förläggare och snart barnboksförfattare. Det jobbas stenhårt med boken och sättning är på gång. En av de många saker jag inte hade koll på var att det skulle stå några ord om mig själv på boken samt en beskrivande baksidestext. Allt flyter dock på och jag får gott stöd av illustratören samt förlaget som ska sätta och trycka. Trycket har jag bestämt ska ske i Litauen. Vet att det är mer etiskt korrekt att trycka i Sverige. I detta läge så måste jag dock prioritera pengar så att bokäventyret inte tar slut efter första utgivningen. Det skulle missgynna landet på sikt. Har nu även utarbetat ett kontrakt med illustratören då jag agerar som förlag. Vår lösning är en engångssumma och därefter procent på varje såld bok. Första upplagan är på 1000 ex och boken ska heta ”Lova och kattungen”. Har varit sjukt mycket jobb, men så spännande.

Har även blivit tvungen att börja fundera på hur jag ska bli av med de 1000 exemplaren som snart är tryckta och klara. Mycket hänger tydligen på hur boken recenseras. Förlaget jag jobbar med kommer att lämna boken till bibliotekstjänst vilka är mycket viktiga. Oavsett recensioner så gäller det att exponera sig själv och boken medialt ett par veckor innan utgivning. Lämpligen skrivs en pressrelease till de lokal och nationella tidningarna. Vid intresse så kanske även tidningarna recensera boken? All publicitet är viktig innan en utgivning så mina två twitterkonton, Facebook och Instagram är billiga och förmodligen de bästa av alla marknadsföringskanaler. Det sägs att en köpare ska exponeras för en bok sju gånger innan de trycker på köpknappen. Därför gäller det att ligga i med marknadsföringen.

Jag har även tankar på att göra en ny inläst version på youtube med enkla ljudeffekter samt några rörliga illustrationer. Självklart ska ljudsagan vara gratis då mina trogna lyssnare har varit de som fått mig till att gå vidare med projektet. Planen är dock att utelämna några av illustrationerna så att det ska finnas en vilja och spänning att köpa boken. Enligt min bokkalkyl måste jag nämligen sälja många böcker för att gå breakeven. Gör jag inte det så är kanske sagoäventyret slut. Att bjuda på sagomaterial är kanske inte en tanke som de traditionella bolagen skulle gilla. Men jag gillar att vara helt transparent och dela med mig av mitt material. Är övertygad om att det kommer gynna mig och mitt bokutgivande på sikt. Bjuder jag på något bra så finns det nog ett antal föräldrar som blir mer villiga att betala en hundring för en av mina böcker. Tihooo! Drömmen håller på att bli verklig. Det är så mycket mer jag vill berätta om vad jag lärt mig den senaste månaden.