Inlägg

30/8-2015

Arbetet fortskrider och jag har skickat iväg 15 manus och ett personligt brev till fyra stora barnboksbolag. Vet att sannolikheten för napp är minimal. Jag hade dock inte kunnat gå vidare utan att prova. Nu kommer det att ta ca 3 månader innan jag får svar.

Just nu har jag förmånen att få undervisa en 14 årig tjej i 1-1 undervisning. När vi behöver en pausa i undervisningen så har jag passat på att läsa en saga om dagen för henne. Det har varit lyckat och hon har uppskattar verkligen mina sagor. Sagorna leder ofta oss in oss på intressanta samtal. En av sagorna var hon dock inte lika entusiastisk till. Hon tyckte att sagan var dryg och den ledde inte till några vidare reflektion. Det fick mig till att förändra sagan och korta ner den. Känns helt perfekt att kunna testa av sagorna och se vad som går hem. Glad och tacksam!.

Två av mina sagor har nu stuckit iväg rejält på Youtube. Det är ”Långöra” och ”Kattungen”. Tycket att det är mycket intressant och lärorikt att analysera vad som gör vissa sagor mer populära än andra. Titeln har jag skrivit om tidigare men vad är det som lockar med innehållet?

Responsen har varit låg hos de två personer jag skickat manus till, vilket är ett dåligt tecken. Jag misstänker dock att de inte läst vad jag skickat. Dessutom så är jag inte säker på att det är lämpligt att skicka manus i form av ett mail. De blir nog ofta olästa? Därför kommer jag framöver att trycka upp manusen på papper innan jag dela ut dem.

Det är nog inte alla som har förmågan att visualisera ett barnboksmanus. Min uppfattning är att det är en konst att omvandla ett barnboksmanus i huvudet till en färdig produkt. En text kompletteras av illustrationer och illustrationer kompletteras av texten. Därför måste man nog söka feedback ifrån någon med den förmågan eller med erfarenhet av barnboksutgivning. Vem ska man då vända sig till? Själv så har jag ingen i min omgivning så jag får än så länge nöja mig med den feedback jag fått ifrån de barn och ungdomar jag läst för. Vem vet, det kanske är den bästa feedbacken och de gillar ju mina sagor.