Inlägg

3/8-2015

Arbetet med spökskrivaren fungera bra. Vi har till dags datum bearbetat 12 stycken sagor. Det tar längre tid än man kan tro att få, följsamhet, rätt språk och logik i sagorna. Har även funderat på att byta titel på några av sagorna. Kattungen är min mest spelade saga med nära 2000 spelningar på youtube. Varför är Kattungen den populäraste sagan? Är det en bättre saga än övriga? Möjligen kan det bero på att titeln ”Kattungen” vilken förmodligen tilltalar många samt att det med stor sannolikhet är ett vanligt sökord på youtube. Eller så har den yngre målgrupp, vilken boken vänder sig till, det största behovet av att lyssna på ljudsagor? De något äldre har fullt upp med Ipaden? Det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Som förälder hade jag nog inte valt att spela upp en saga för mina barn som heter ”Den sjuka flickan”. Titeln är oerhört viktig. Av den anledningen så döpte jag om sagan ”Den sjuka flickan” till ”Det snälla monstret”. I mitt tycke ett bra exempel på en dålig titel som blev till en mer tilltalade titel till för en barnsaga.

Tanken är att jag och spökskrivaren ska bearbeta ca 20 stycken sagor i ett första skede. Har dock ännu inte full koll på vad jag ska göra med det bearbetade materialet. Just nu är nog tanken att skicka in sagorna till några av de större förlagen för att se om de är intresserade. Sannolikheten är nog 1/1000 att de nappar, men det är värt ett försök.

Har även funderat på om det finns några risker med att publicera mina sagor på nätet. Av den anledningen skrev jag ett mail till Sveriges författarförbund:

Hej!

Jag har planerat att debutera som barnboksförfattare. Är mycket tacksam för all information ni bidrar med på er hemsidan. Men det finns en fråga som jag inte finner svar på.

Sedan en tid tillbaka driver jag en Youtubekanal och hemsida där jag lagt ut mina litterära verk som ljudsagor. För mig har de delade ljudsagorna varit positiva för min skapandeprocessen då de varit en viktig indikator på vad allmänheten tycker om mina olika sagor.

Finns det några upphovsrättsliga risker med att publicerat mina böcker i ljudform på en egen youtubekanal?

Jag har tydligt uttryckt till varje saga att jag är författare och att det är Copyright på dem alla.

MVH

Svar:

Hej,

Man brukar säga att man ska hemlighålla innehållet i ett verk till dess det blir tillgängligt för allmänheten i färdig form för att minska risken för upphovsrättsintrång. Men de nya publiceringssätten innebär nya möjligheter att som du skriver t ex bedöma intresset för en viss typ av verk, ett visst innehåll eller en idé och de ljudfiler/filmer du spelat in skulle kunna ses som skyddade verk i sig själva om de kan anses ha uppnått verkshöjd. Det som är viktigt att veta är att upphovsrätten skyddar det konkreta innehållet i ett verk och inte idén bakom så när du offentliggör ett verk, på vilket stadium det än sker, står det andra fritt att låta sig inspireras av innehållet. De får inte kopiera/plagiera ditt verk men kan skapa ett liknande eget verk.

Med vänlig hälsning,

Mycket intressant svar. Jag uppfattar det som att upphovsrätten skyddar en saga ganska väl. Hoppas därför att fler ska vågar sprida sina sagor på nätet så att de blir tillgängliga för alla. Nätet är uppenberligen juridiskt säkert och även en billig språngbräda för debuterande författare. Det är även en effektiv testindikatorn på det producerade materialet. Är man villig att ge sina projekt tid så tror jag att antalet bokköpare kommer att bli ännu fler för de som är generösa och delar med sig av sina kunskaper och sina skapade verk. Det kommer att skapa förtroende och välvilja hos bokköparen. Trivs just nu bra med att driva sagoprojektet 🙂

Har även testat att dela ut sagorna till personer i min omgivning, vilka lovat att läsa materialet. Samt efterfrågat feedback i kommentarsfältet under varje saga i youtube. All feedback har dock hittills uteblivit. Kommer trots den uteblivna feedbacken att jobba vidare då jag tror på mina sagor och hoppas att många barn och ungdomar ska få ta del av dem. Blir det inget av mina drömmar så kommer jag att trycka mig en egen bok och åka omkring och läsa gratis för dagisbarn. Mitt namn ska då givetvis vara: Sagogubben