Inlägg

14/10-2016 ”Learn by pain/doing”

Utöver BTJ så har jag fått ytterligare en recension gjord via barnboksbloggen. Recensenten gav både ris och ros till ”Lova och kattungen”. Utifrån de två gjorda recensionerna så kan jag dra slutsatsen att boken är ok med undantag för mitt språk. Att det sedan smugit sig in ett stavfel i boken är helt oförlåtligt vilket givetvis påverkat helhetsintrycket för recensenten. Att satsa så mycket tid, kraft och pengar som jag gjorde på en bok utan att få den lektörsläst är inte smart. Mitt förlag hävdade att de korrekturläst manuset innan tryck vilket jag är skeptisk till. Därför gäller det att vara på tårna och inte lita på någon i den process jag befunnit mig i. Det gick dessutom lite för snabbt på slutet. Jag hade 30 minuter på mig att titta igenom slutprodukten innan den gick iväg på tryck. Då jag själv är förlag så ligger detta ansvar på mig själv och ingen annan. Om jag ska sammanfatta mig egen utvärdering så ifrågasätter jag för det första mitt eget agerande i utgivningsprocessen, speciellt när det gäller kontroll. För det andra så är mitt språk lite för ålderdomligt (högtidligt) i förhållande till målgrupp. Jag skriver t.ex. sade istället för säga, halvdunkel istället för mörkret. Där tappar jag många i målgruppen. Denna feedback kommer jag att ta med mig till nästa utgivning, och göra rätt.

Nu gäller det att sälja slut på boken och ta nya tag. Jag har en färdig bok som jag utarbetat med Johanna Sandberg ”Krumstickan” samt ytterligare ett bokprojekt tillsammans med en annan illustratör. När det gäller ”Krumstickan” så vågar jag ännu inte ge ut den boken då jag för stunden ser samma problematik med det manuset likt ”Lova och kattungen”. Jag känner mig inte riktigt färdig med det projektet. Därför får det vila tills jag kommer på bättre tankar. Jag har dock väldigt höga förhoppningar om mitt andra projekt. Misslyckas jag med det så kommer jag aldrig att lyckas. Därför kommer jag att lägga all kraft och prestige på boken som idag heter ”Flickan och trollungen”.