Min blogg

Youtube var vägen till barnbokssdebuten

 

Här finner ni mina personliga funderingar och anteckningar över tid. De beskriver min resa från första tanke, om drömmen som barnboksförfattare, till den efterlängtade debuten.

Upprinnelse till sagoäventyret

För några år sedan körde jag på i ett allt för högt tempo vilket resulterade att jag gick in i den berömda ”väggen”. Ett sätt att ta mig ur krisen var att berätta egenpåkomna sagor för mina barn. Med tiden så skrevs sagorna ner och mina barn började att kallade dem för ”Godnattsagor”. Nattningen var den stund då mina barn var som mest lyhörda för att lyssna, tala och ventilera sina funderingar. Mina godnattsagor blev den perfekta inkörsporten till kvällssnacket.

För att mina barn skulle kunna lyssna på sagorna, när helst de ville, så spelade vi in dem. Ett problem uppstod. Vem skulle ha datorn med de inspelade ljudfilerna? Sagoproblemet löstes genom att vi publicerade de inspelade ljudfilerna online på Youtube. Sagobanken fylldes succesivt på och snart kunde sagosamlingen liknas vid en sagoyoutubekanal. Då föll det sig naturligt att döpa den uppkomna kanalen till ”Godnattsagor”.

Youtubekanalen gav dock inte tillräckligt med utrymme för all omkringinformation. Därför startade jag en paralell blogg vilken så småningom blev till denna hemsida.

När antalet lyssningar tog fart, på mina amatörmässiga inspelningar, så uppstod en märklig och pirrande tanke. ”Tänk om jag skulle kunna ge ut en riktig barnbok”

Hur skulle det gå till? Var det möjligt, eller som mycket annat, en ouppnåelig dröm?

Jag är till min person en visionär och drömmare och när bollen väl börjat att rulla så var det bara att köra på. Resan som givetvis inte var spikrak kan ni läsa om nedan.

Vill ni läsa om hela min resa så rekommenderar jag att ni börja ifrån början, längst ner på denna sida.

 

Inlägg

14/10-2016 ”Learn by pain/doing”

Utöver BTJ så har jag fått ytterligare en recension gjord via barnboksbloggen. Recensenten gav både ris och ros till ”Lova och kattungen”. Utifrån de två gjorda recensionerna så kan jag dra slutsatsen att boken är ok med undantag för mitt språk. Att det sedan smugit sig in ett stavfel i boken är helt oförlåtligt vilket givetvis påverkat helhetsintrycket för recensenten. Att satsa så mycket tid, kraft och pengar som jag gjorde på en bok utan att få den lektörsläst är inte smart. Mitt förlag hävdade att de korrekturläst manuset innan tryck vilket jag är skeptisk till. Därför gäller det att vara på tårna och inte lita på någon i den process jag befunnit mig i. Det gick dessutom lite för snabbt på slutet. Jag hade 30 minuter på mig att titta igenom slutprodukten innan den gick iväg på tryck. Då jag själv är förlag så ligger detta ansvar på mig själv och ingen annan. Om jag ska sammanfatta mig egen utvärdering så ifrågasätter jag för det första mitt eget agerande i utgivningsprocessen, speciellt när det gäller kontroll. För det andra så är mitt språk lite för ålderdomligt (högtidligt) i förhållande till målgrupp. Jag skriver t.ex. sade istället för säga, halvdunkel istället för mörkret. Där tappar jag många i målgruppen. Denna feedback kommer jag att ta med mig till nästa utgivning, och göra rätt.

Nu gäller det att sälja slut på boken och ta nya tag. Jag har en färdig bok som jag utarbetat med Johanna Sandberg ”Krumstickan” samt ytterligare ett bokprojekt tillsammans med en annan illustratör. När det gäller ”Krumstickan” så vågar jag ännu inte ge ut den boken då jag för stunden ser samma problematik med det manuset likt ”Lova och kattungen”. Jag känner mig inte riktigt färdig med det projektet. Därför får det vila tills jag kommer på bättre tankar. Jag har dock väldigt höga förhoppningar om mitt andra projekt. Misslyckas jag med det så kommer jag aldrig att lyckas. Därför kommer jag att lägga all kraft och prestige på boken som idag heter ”Flickan och trollungen”.

Inlägg

19/9-2016

SVT intervjun blev bra och publiciteten var god. Nästa vecka så blir det bokmässan där jag får 1 h i Whipes monter. I november så har jag blivit inbjuden till Halmstad stadsbibliotek egen bokmässa där jag ska få läsa i 20 minuter i barnrummet. Härligt och glädjande.

Mindre glädjande var BTJ:s recension av boken. Lektör Berit Aler tyckte inte att språket var relevant till målgruppen. Berit gillade dock Johanna Sandbergs illustrationer.
Jag citerar ur Lektör Berit Alers btj:s recension i häftet nr 22, 2016.
”Lova & kattungen är en söt berättelse med tydlig känsla av Lovas kattlängtan.” …”Johanna Sandbergs illustrationer är detaljrika och välgjorda, bild och text stämmer väl överens. Alla personer har näsor utom Lova och det gör att hennes huvudroll blir tydlig. När hennes mamma och pappa följer med henne till gården för att ta emot bondens tack, har de ändrat sig och låter Lova få en av de kattungar hon har räddat.”

Jag uppfattade det som att Berit tyckte att texten var för högtidlig och svår i förhållande till bilderna. Jag hade önskat att Berit mer lyft fram att ”Lova och kattungen” är en berättelse om en flickas starka önskan. Samt det viktiga budskapet om att våga tro på sina önskningar. Barn måste få läsa om att saker kan ordna sig fast de tidigare trott det skulle vara omöjligt. Det kan styrka dem själva.

Denna recension var ett hårt slag och kommer att drabba försäljningen. Tiden till att jag når min försäljning på ca 450 böcker kommer att förlängas och försvåras.

Till en viss del så kan jag hålla med Berit och jag hade tänkt något annorlunda idag. Det är inget fel på boken men texten är lite för högtidlig i förhållande till bild och handling. Det har fått mig till att tänka till med en bok som jag och Johanna jobbat med under en månad. Även den boken lider av samma syndrom. Av den anledningen så kommer jag att hålla på den utgivningen tills jag kommer i ett bättre mode. Trots all publicitet och framgång så är jag nere i en svacka. Hur ska jag lyckas att sälja mina böcker då de inte på något sätt kommer sälja sig själv. Funkar inte det så är projektet på fallrepet.

Inlägg

2/9-2016

Sedan förra uppdateringen har det hänt mycket. Den 15 augusti hade jag mitt officiella boksläpp vilket jag fick äran att ha hos Akademibokhandeln i Halmstad. Ägaren fick jag kontakt med redan i sommars då jag ställde frågan om möjlighet att sälja min bok i hennes butik. Det var stort för mig och nervöst. Genom en eventinbjudan på Facebook spred jag ryktet om releasen. Inbjudan hade stor slagkraft då flera av mina vänner kom och besökte mig. Jag sålde 17 exemplar av boken och ungefär hälften till bekantar och vänner. Glädjande var att jag sålde flera böcker till personer som inte kände till mig eller boken sedan tidigare. Mest säljande metod var att locka besökande barn till sig med en stor karamellskål. Därefter var det bara att sälja in boken till deras föräldrar. Releasen var mycket lärorik och den gav mig mersmak och självförtroende. Veckan innan boksläppet hade jag även tagit kontakt med lokaltidningen och berättat om hur Youtube var vägen till boksläppet. De tyckte att historien lät spännande och gjorde ett reportage under ”Familj och fritid”. (Reportaget går att hitta under Pressrum) Trots att reportaget publicerades i ”gammelmedia” visade det sig ha ett stort genomslag. Flera av de som kom och besökte mig på releasen hade läst reportaget i tidningen och köpte boken av den anledningen.

Att jag skulle exponera mig medialt hade inte varit tänkbart för några år sedan. Nu har jag bestämt mig för att säga JA till alla erbjudanden som har med boken att göra. Därför sa jag även JA med mycket kort varsel till den lokala ICA Maxi butiken när det frågade om jag kunde tänka mig att sälja min bok när de hade en barndag i butiken. Det var spännande och jag sålde hela 21 stycken böcker under ett par timmar. Oerhört trevligt. Nu finns boken till fortsatt försäljning hos ICA butiken. En kanal jag är stolt och glad över. Har även fått in boken hos ett antal andra mindre butiker på kommissionsförsäljning. Besökte ett ställe idag och det enda som syntes av boken var kortsidan av 2 ex i en dold hylla. Där kommer inga böcker att bli sålda. För att sälja är det engagemang i från min sida som gäller. Därför kommer jag att erbjuda signering och jag säger JA till alla möjligheter att sälja in min egen bok.

Det lokala tidningsreportaget spred sig och det publicerades även i grannkommunens tidning då jag jobbar i den kommunen. Genast visste hela min arbetsplats att jag publicerat en bok. En hög signerade exemplar hamnade givetvis på fikabordet till försäljning. Av alla feedback jag fått så är det få som kommenterat innehållet i boken utan det flesta är mer imponerade av att jag löpt hela lina ut och skapat en färdig produkt.  Innehållsrecensionerna väntar jag tålmodigt på. Att sälja i nätbutiken går dock trögare och jag har endast ett fåtal sälj.

I veckan så ringde det. Hej! Jag ringer ifrån SVT. Vi har läst en gullig artikel i lokaltidnigen om din bok. Skulle du kunna tänka dig att göra ett reportage? JA…. Jobbigt, men jag håller vad jag lovat mig själv och svarar JA. Tror inte att så många kollar på lokal-TV kanalen men all publicitet är viktig publicitet. Dessutom kan den typen av tv inslag bli delbara och snurra omkring i cyber i alla evighet. Vi får hoppas att det blir bra, alltid ett lotteri.

Vilken fart allt har rusat fram med. Oj, vad skoj och positivt allting är. Tror att den totala försäljningen ligger på strax under 100 exemplar av boken. Det är nu endast 350 exemplar kvar att sälja innan projektet är hemma. Jag ska jobba stenhårt och jobba aktivt för att sälja boken. Ju fler ex jag får ut av Lova och kattungen kommer att påverka försäljningen av efterföljaren, som nu är klar 😉

Inlägg

18/7-2016

Arbetet fortskrider och jag har beställt ett ljudkort till datorn. Tanken är att spela in nya sagoversioner med betydligt bättre ljudkvalitet. Tror att det kan gynna marknadsföringen av min bok.

 

Inlägg

17/7-2016

Phuuu, har idag lyckats att verifiera hemsidan till Google Search Console. Låter jobbigt, vilket det var. Men nu kan jag se var alla besökare kommer ifrån och vilka sökord de använder. Just nu så är ”godnattsagor för vuxna” det absolut mest nyttjade sökordet. Kanske inte vad jag representerar men det kan vara intressant kunskaper inför framtiden. Känns som att nässla in sig i Googles värld kan göra hemsidan mer träffad i sökmotorn. Tänk vilken makt Google har.

Inlägg

16/7-2016

Det regnar ute så det är bara att jobba på. Idag har jag fokuserat på att göra hemsidan mer sökbar. I nuläget har min hemsidan endast ca 25 läsare per dag. Det beror förmodligen inte på ett dåligt innehåll utan att ingen hittar hemsidan. De få som läser hittar förmodligen hit genom mina hänvisningar på instagram, twitter och Facebook. Jag måste får fler läsare till sidan om jag ska kunna sälja böcker i webbshoppen som exponeras via hemsidan. Därför har jag satt mig in i hur SEO funkar och så smått börjat förstå hur viktigt det är med sökordsoptimering. Av vad jag förstår så är prio ett att ha rätt titel, innehåll och bra keywords på varje sida i menyn i SEO, inne i wordpress, för att hemsidan ska bli träffad av Googles robotar. Genom att söka på nätet (eller koppla sidan till Google search consol) så går det att lista ut vilka ord som är mest nyttjade för de som hittat till hemsidan. Tyvärr så är arbetet med hemsida och SEO långsiktigt och alla gjorda förändringar ger först resultat ett par månader senare. Glädjande är att det är en fördel att ha en hemsida som varit igång ett tag istället för att dra igång en ny hemsida. Denna hemsida har som väl varit igång ett tag. Så har ni liknande tankar på sikt så är det bara att dra igång en hemsida direkt. Har även mailat andra sagosidor och önskat att få komma med i deras länklista då jag delar deras webbadress på denna hemsida. Länkar de till denna hemsida så kanske besöksantalet ökar och jag misstänker att ju fler ställen webbadressen förekommer desto större är möjligheten att klättra på Google.

I veckan fick jag upp en egen webbutik i tictail. Klickar ni på min bok så kommer ni direkt till webbutiken med två olika betalningslösningar. När det gör en beställning så plingar det till i min mail. Då är en beställning gjord, pengarna finns på kontot och jag vet vart boken ska skickas. Oerhört smidigt och enkelt. Givetvis på plockar Paypal eller kortbetalningslösningen Stripe en slant för jobbet. Med det är endast 1,84 :- /sälj så det är en billig lösning. Jag valde att lägga ut boken så att den gick att förhandsbeställa. Tro det eller ej men jag har nu fått mina två första sälj. Vilken glädje att någon vill köpa min bok. Glad och tacksam.

Fick även kontakt med en lokal barnboksförfattare. Hon bjöd in mig till en lokal minde bokmässa i veckan. Ska bli trevligt och viktigt då nätverkande är en nyckelfaktor i försäljningsprocessen. Syns man inte så spelar det nog ingen roll hur bra boken är. Det är extra viktigt för de personer, likt mig som inte har något marknadsförande förlag som stöttning. I förbifarten så nämnde hon att det var väldigt viktigt att synas och ha ett releaseparty för boken. Även om boken inte säljer vid de tillfällen så ger det bilder av mig som författare, kontakter, och ett förtroende som kan sälja boken framöver. För att det inte ska se helt tom ut under t.ex. en signeringskväll eller presentationer så föreslog hon att man alltid skulle ha en plansch eller en roll-up med sig som drar blickarna till sig. Har därför börjat designa en roll-up vilket var ganska enkelt. Finns många billiga lösningar på nätet. Gör man jobbet själv så går den att köpa för ca 700-1500:-. Trots att jag inte vill investera några pengar i marknadsföringen så kommer jag nog att lyssna till hennes tips och designa mig en egen roll-up. Jag har nämligen fått en möjlighet att sälja boken i en stor butik med löftet att stå i butiken och signera böcker en kväll. Den chansen är enorm och då är nog en roll-up ett bra stöd. Var även hos den lokal hemköpsbutiken och sålde in boken. De var på och gillade att stötta en lokal författare. Jobbar man lite varje dag så ger det resultat. Kul…

Inlägg

10/7-2016

Nu är det klart att boken är färdigtryckt den 27 juli. Därefter så har jag två veckor på mig att jobba hårt innan boken finns ute i näthandeln. De två veckorna är med stor sannolikhet mycket viktiga. Först ska olika pressreleaser skickas ut samt ett utskick av fysiska böcker till minst sex olika bloggar som recenserar barnböcker på nätet. Förhoppningsvis blir boken recenserad vilket skulle kunna vara positivt (förhoppningsvis). Hur som helst så måste boken exponeras överallt, många gånger. Att skicka PDF-filer redan nu är inte att tänka på då det är viktigt att hålla en fysik barnbok i handen för att kunna göra en rättvis bedömning. Dessutom så måste recensenterna få någon typ av belöning för att de tar sig an boken.

Den 15 augusti är det boksläpp. Tihoo

Inlägg

2/7-2016

Jobbet flyter på samtidigt som kapitalet flyter ut. Hur ska detta här gå ihop rent ekonomiskt? Via bokutgivarsällskapets hemsida så hittade jag ett par intressanta verktyg vilka kan hjälpa till i de ekonomiska kalkylerna (http://seriff.se/verktyg/). Där finns en lathund för viktiga siffror till en egenutgivning samt en bokkalkylator i exel. Utifrån mina mycket enkla kalkyler med fasta och rörliga kostnader kom jag fram till en breakeven på bokprojektet med ca 520 sålda exemplar. Det förutsätter dock enligt mig ett ganska högt pris i handeln vilket givetvis sänker min konkurrensfördelar på en stenhård marknad. Att sälja 500 ex kommer att vara tufft, speciellt om inte bibliotekstjänst ger mig goda recensioner. Gillar de boken så säljs enligt av vad jag hört ett par hundra exemplar. Då blir uppdraget något lättare.

Inlägg

30/6-2016

Fyra förlag är villiga att ta sig an mina manus. Valet föll på det förlag som illustratören jobbat med tidigare. Hennes referensen var guld värd. En annan anledning till förlagsvalet var att jag är tvungen att räkna på kommande kostnader i förhållande till intäkter. Vad blir kvar på varje såld bok? Det skiljer sig en del mellan hybridbolagen. Självklart så hävdar de som tar mest betalt att det har bäst stöd och marknadsföring inom hybridmodellen. Personligen tror jag att om man vill sälja sin bok som debutant, så gäller det att driva en stor del av marknadsföring och försäljning själv. För mig är det viktigt att ha koll finanserna för att kunna fortsätta drömmen efter första bokutgivningen. Annars så är risken stor att man snabbt dräneras på kapital. Det är orealistiskt att hoppas på en stor försäljning direkt och därför måste mun mättas efter matsäck. Jag misstänker att försäljningen av debutboken kan ta fart när kommande böcker uppmärksammas? Därför tålamod viktigt då namn och varumärke byggs över tid.

Min enskilda firma är nu registrerad, FA-skatt (då jag har ett ordinarie jobb), och jag kan nu titulera mig förläggare och snart barnboksförfattare. Det jobbas stenhårt med boken och sättning är på gång. En av de många saker jag inte hade koll på var att det skulle stå några ord om mig själv på boken samt en beskrivande baksidestext. Allt flyter dock på och jag får gott stöd av illustratören samt förlaget som ska sätta och trycka. Trycket har jag bestämt ska ske i Litauen. Vet att det är mer etiskt korrekt att trycka i Sverige. I detta läge så måste jag dock prioritera pengar så att bokäventyret inte tar slut efter första utgivningen. Det skulle missgynna landet på sikt. Har nu även utarbetat ett kontrakt med illustratören då jag agerar som förlag. Vår lösning är en engångssumma och därefter procent på varje såld bok. Första upplagan är på 1000 ex och boken ska heta ”Lova och kattungen”. Har varit sjukt mycket jobb, men så spännande.

Har även blivit tvungen att börja fundera på hur jag ska bli av med de 1000 exemplaren som snart är tryckta och klara. Mycket hänger tydligen på hur boken recenseras. Förlaget jag jobbar med kommer att lämna boken till bibliotekstjänst vilka är mycket viktiga. Oavsett recensioner så gäller det att exponera sig själv och boken medialt ett par veckor innan utgivning. Lämpligen skrivs en pressrelease till de lokal och nationella tidningarna. Vid intresse så kanske även tidningarna recensera boken? All publicitet är viktig innan en utgivning så mina två twitterkonton, Facebook och Instagram är billiga och förmodligen de bästa av alla marknadsföringskanaler. Det sägs att en köpare ska exponeras för en bok sju gånger innan de trycker på köpknappen. Därför gäller det att ligga i med marknadsföringen.

Jag har även tankar på att göra en ny inläst version på youtube med enkla ljudeffekter samt några rörliga illustrationer. Självklart ska ljudsagan vara gratis då mina trogna lyssnare har varit de som fått mig till att gå vidare med projektet. Planen är dock att utelämna några av illustrationerna så att det ska finnas en vilja och spänning att köpa boken. Enligt min bokkalkyl måste jag nämligen sälja många böcker för att gå breakeven. Gör jag inte det så är kanske sagoäventyret slut. Att bjuda på sagomaterial är kanske inte en tanke som de traditionella bolagen skulle gilla. Men jag gillar att vara helt transparent och dela med mig av mitt material. Är övertygad om att det kommer gynna mig och mitt bokutgivande på sikt. Bjuder jag på något bra så finns det nog ett antal föräldrar som blir mer villiga att betala en hundring för en av mina böcker. Tihooo! Drömmen håller på att bli verklig. Det är så mycket mer jag vill berätta om vad jag lärt mig den senaste månaden.

Inlägg

1/6-2016

Att omformulera mitt följebrev till manusen och skriva att egenutgivning var ett alternativ blev en fullträff. Ytterligare ett förlag hörde av sig och kunde tänka sig att låta mig få ge ut mina böcker via deras förlag. Anledningen till att de var positiva var bl.a. mina kunskaper om hemsidor, nätet och youtube. Galet då jag inte kunde mycket om den biten innan jag startade upp projektet. Snacka om feedbackloop. De flesta bolag har idag manusstopp men erbjuder fortsatt hybridutgivning till de författare som har tillräcklig kvalitet. De söker de nog författare med kunskap och förmåga att driva sin egen försäljning. Och idag sker försäljningen över nätet.

Ett belägg för att det knakar i branschen är att Storytel köper upp anrika Norstedts för 150 miljoner. För några år sedan hade det varit kaffepengar för Nordstedts. Men idag är branschen i kraftig förändring. Konceptet att plocka in några få författare och driva deras försäljning kanske inte funkar längre? Dessutom så lämnar de populäraste författarna storbolagen och maximerar sin egen intjäning genom att starta egna förlag. Detta är mina egna funderingar i förändringens tid.

När jag hörde av mig till de olika hybridförlagen och berättade att två förlag nappat så ville även de hjälpa mig, fantastiskt…..

Jakten var igång på en illustratör. Annonsen på driftig.nu var inte lukrativ då jag endast fått två svar på ett par månader. Däremot så gick det bättre när jag la ut en ansökan på gruppen ”Barnboksförfattare och barnboksillustratörer” på Facebook. Där fick jag genast napp.

I min annons var jag ärlig och skrev att flera förlag nappat på ge ut mina sagor i hybridform och de illustratörer som ville fick möjlighet att testillustrera ett par bilder till något av mina manus. En tjej visade sig vara mycket intresserad och hennes illustrationer gav verkligen den saga hon valde ett stort mervärde. Vad jag då inte visste var att hon tidigare gett ut ett antal böcker tidigare samt illustrerat åt andra barnboksförfattare. Tjejens drivkraft var enorm och efter ett par dagar kunde hon visa upp en enkelt illustrerad bildserie till boken ”Kattungen”. Valet var enkelt och vi körde på. En vecka senare, med stenhårt arbete så hade hon illustrerat klart hela bildserien. Vi hade hårda och ärliga diskussioner om näsors vara eller inte vara, färg på trädstammar osv. Helt underbart att få vara med i skapandeprocessen. Vad skulle vi nu ta oss till med materialet och hur skulle jag lösa det med kontrakt, betalning till illustratör osv?

Inlägg

23/4-2016

Efter att ha pausat ifrån projektet och fått avslag i från nästan alla förlag så fick jag tillslut ett efterlängtat mail. Ett förlag som erbjöd mig en möjlighet till egenutgivning. Vilken grej! En spännande tanke som givetvis är den mest realistiska. Varför ska ett etablerat förlag satsa på en debutant i en bransch som är full av duktiga och hungriga barnboksförfattare? Nej, debutanten måste nog visa vad den går för innan de stora förlagen kan satsar tid och kapital på namnet och produkten.

Vad är egenutgivning och vilka kostnader rör det sig om? Bäst grundläggande information fick jag ifrån en barnboksförfattare som jag mailade. Hon berättade om sin resa och vad som var värt att tänka på. Barnboksförfattaren hade både illustrerat och författat sin bok själv vilket besparat henne kostnader. Därefter så hade hon tryckt upp en förstaupplaga på 300 böcker vilket kostat henne 26 500:-. Dessa böcker fick hon sålda och en ny upplaga hade tryckts och sålt slut. Försäljningen har betalat tillbaka investering och hon hade lyckats med ett av sina livsmål, att få en bok utgiven. Anledningen till att jag tog kontakt med henne var att jag söker en illustratör. De flesta verkar ha fullt upp så det är inte det lättaste. Har lagt ut en annons på driftig.nu. Men ibland så ser man inte skogen för alla träd. Med hjälp av kontakter så har jag nu funnit två personer som är potentiella kandidater. De båda har dock illustrerandet som hobby och har därför inte så mycket tid vilket jag har förståelse för. Dock ett problem då jag vill framåt, nu….

Min tidigare tanke var att ge ut en samling med många sagor. Nu har jag ändrat mig och tror att det är lämpligare att ge ut de populäraste sagorna för den yngre publiken var för sig. Och därefter ge ut en samling av sagor till den äldre publiken men några enstaka illustrationer.

Hur som helst så har jag fått förnyad kraft och arbetet går åt rätt håll. Härliga tider…

Inlägg

29/11-2015

De negativa svaren droppar in. Är det så att sagorna inte duger för utgivning? Eller ska jag ha i åtanke att Astrid Lindgren fick nej ifrån de flesta förlag. Inte för att jag vill likna mig vid Astrid Lindgren utan mer belysa att förlagen sa nej till en författare som utvecklades till något stort och betydelsefullt. Problemet med de negativa beskeden är att sugen och motivationen till vidare arbete  försvinner. Det handlar nog inte om viljan utan snarare om att man tappa tilltron till sig själv och sitt egna material. Är det tillräckligt bra?

Just nu så får projektet vila och vi får se om det dyker upp några kreativa tankar framöver. Bläää..

Idag fick jag ett underbart mail av min spökskrivare som insisterade på att jag var tvungen att jobba vidare med projektet. Hon skrev att mina sagor var för bra för att ligga i en byrålåda och föreslog ett bra hybridbolag som hon hade god erfarenheter av. Ett upplyftande mail. 🙂 Dela med er av positiva ord till människor i er omgivning. Det kostar inget och kan betyda så mycket.

Inlägg

26/10-2015

Arbetet fortgår och många av sagorna är nu färdigbearbetade. Jag inser nu att jag skickade iväg manus allt för tidigt till de stora förlagen. I följebrevet så hade jag dessutom ingen tydlig plan, tema, eller strategi vilket givetvis kan förväntas av en författare som vill publicera. Förlagen vill ha en produkt som är nästintill färdig. Annars är vägen för förlagen på tok för lång och därmed dyr.

Jag har dock hittat ett antal mindre bokförlag som är inriktade på att ge ut barnböcker. De har nu fått mina manus tillskickade sig tillsammans med ett följebrev där jag tydliggör min plan och strategi. Länk till barnboksförlag

Jag kommit fram till att boken ska heta t.ex. ”19 kloka sagor” vilken ska efterföljas av ”19 spännande sagor”. Till de mindre bokförlagen har jag skickat hela manuset till boken ”19 kloka sagor”

Då jag saknar erfarenhet av branschen och bokpublicering så gör jag allt för att finna information. Glädjande är att det finns mycket och bra information på nätet där personer delar med sig av sina erfarenheter. Det är jag glad och tacksam för.

Av de åtta bolag jag hört av mig till har så jag nu blivit refuserad av två. Jobbet fortgår med de sagor som ska ingå i boken ”19 spännande sagor”. Jag har ännu inte jobbat vidare med tanken på egenutgivning. Om jag får negativa svar ifrån alla förlag så kommer jag givetvis att sätt mig in i hur det går till.

Inlägg

30/8-2015

Arbetet fortskrider och jag har skickat iväg 15 manus och ett personligt brev till fyra stora barnboksbolag. Vet att sannolikheten för napp är minimal. Jag hade dock inte kunnat gå vidare utan att prova. Nu kommer det att ta ca 3 månader innan jag får svar.

Just nu har jag förmånen att få undervisa en 14 årig tjej i 1-1 undervisning. När vi behöver en pausa i undervisningen så har jag passat på att läsa en saga om dagen för henne. Det har varit lyckat och hon har uppskattar verkligen mina sagor. Sagorna leder ofta oss in oss på intressanta samtal. En av sagorna var hon dock inte lika entusiastisk till. Hon tyckte att sagan var dryg och den ledde inte till några vidare reflektion. Det fick mig till att förändra sagan och korta ner den. Känns helt perfekt att kunna testa av sagorna och se vad som går hem. Glad och tacksam!.

Två av mina sagor har nu stuckit iväg rejält på Youtube. Det är ”Långöra” och ”Kattungen”. Tycket att det är mycket intressant och lärorikt att analysera vad som gör vissa sagor mer populära än andra. Titeln har jag skrivit om tidigare men vad är det som lockar med innehållet?

Responsen har varit låg hos de två personer jag skickat manus till, vilket är ett dåligt tecken. Jag misstänker dock att de inte läst vad jag skickat. Dessutom så är jag inte säker på att det är lämpligt att skicka manus i form av ett mail. De blir nog ofta olästa? Därför kommer jag framöver att trycka upp manusen på papper innan jag dela ut dem.

Det är nog inte alla som har förmågan att visualisera ett barnboksmanus. Min uppfattning är att det är en konst att omvandla ett barnboksmanus i huvudet till en färdig produkt. En text kompletteras av illustrationer och illustrationer kompletteras av texten. Därför måste man nog söka feedback ifrån någon med den förmågan eller med erfarenhet av barnboksutgivning. Vem ska man då vända sig till? Själv så har jag ingen i min omgivning så jag får än så länge nöja mig med den feedback jag fått ifrån de barn och ungdomar jag läst för. Vem vet, det kanske är den bästa feedbacken och de gillar ju mina sagor.

Inlägg

3/8-2015

Arbetet med spökskrivaren fungera bra. Vi har till dags datum bearbetat 12 stycken sagor. Det tar längre tid än man kan tro att få, följsamhet, rätt språk och logik i sagorna. Har även funderat på att byta titel på några av sagorna. Kattungen är min mest spelade saga med nära 2000 spelningar på youtube. Varför är Kattungen den populäraste sagan? Är det en bättre saga än övriga? Möjligen kan det bero på att titeln ”Kattungen” vilken förmodligen tilltalar många samt att det med stor sannolikhet är ett vanligt sökord på youtube. Eller så har den yngre målgrupp, vilken boken vänder sig till, det största behovet av att lyssna på ljudsagor? De något äldre har fullt upp med Ipaden? Det finns många parametrar att ta hänsyn till.

Som förälder hade jag nog inte valt att spela upp en saga för mina barn som heter ”Den sjuka flickan”. Titeln är oerhört viktig. Av den anledningen så döpte jag om sagan ”Den sjuka flickan” till ”Det snälla monstret”. I mitt tycke ett bra exempel på en dålig titel som blev till en mer tilltalade titel till för en barnsaga.

Tanken är att jag och spökskrivaren ska bearbeta ca 20 stycken sagor i ett första skede. Har dock ännu inte full koll på vad jag ska göra med det bearbetade materialet. Just nu är nog tanken att skicka in sagorna till några av de större förlagen för att se om de är intresserade. Sannolikheten är nog 1/1000 att de nappar, men det är värt ett försök.

Har även funderat på om det finns några risker med att publicera mina sagor på nätet. Av den anledningen skrev jag ett mail till Sveriges författarförbund:

Hej!

Jag har planerat att debutera som barnboksförfattare. Är mycket tacksam för all information ni bidrar med på er hemsidan. Men det finns en fråga som jag inte finner svar på.

Sedan en tid tillbaka driver jag en Youtubekanal och hemsida där jag lagt ut mina litterära verk som ljudsagor. För mig har de delade ljudsagorna varit positiva för min skapandeprocessen då de varit en viktig indikator på vad allmänheten tycker om mina olika sagor.

Finns det några upphovsrättsliga risker med att publicerat mina böcker i ljudform på en egen youtubekanal?

Jag har tydligt uttryckt till varje saga att jag är författare och att det är Copyright på dem alla.

MVH

Svar:

Hej,

Man brukar säga att man ska hemlighålla innehållet i ett verk till dess det blir tillgängligt för allmänheten i färdig form för att minska risken för upphovsrättsintrång. Men de nya publiceringssätten innebär nya möjligheter att som du skriver t ex bedöma intresset för en viss typ av verk, ett visst innehåll eller en idé och de ljudfiler/filmer du spelat in skulle kunna ses som skyddade verk i sig själva om de kan anses ha uppnått verkshöjd. Det som är viktigt att veta är att upphovsrätten skyddar det konkreta innehållet i ett verk och inte idén bakom så när du offentliggör ett verk, på vilket stadium det än sker, står det andra fritt att låta sig inspireras av innehållet. De får inte kopiera/plagiera ditt verk men kan skapa ett liknande eget verk.

Med vänlig hälsning,

Mycket intressant svar. Jag uppfattar det som att upphovsrätten skyddar en saga ganska väl. Hoppas därför att fler ska vågar sprida sina sagor på nätet så att de blir tillgängliga för alla. Nätet är uppenberligen juridiskt säkert och även en billig språngbräda för debuterande författare. Det är även en effektiv testindikatorn på det producerade materialet. Är man villig att ge sina projekt tid så tror jag att antalet bokköpare kommer att bli ännu fler för de som är generösa och delar med sig av sina kunskaper och sina skapade verk. Det kommer att skapa förtroende och välvilja hos bokköparen. Trivs just nu bra med att driva sagoprojektet 🙂

Har även testat att dela ut sagorna till personer i min omgivning, vilka lovat att läsa materialet. Samt efterfrågat feedback i kommentarsfältet under varje saga i youtube. All feedback har dock hittills uteblivit. Kommer trots den uteblivna feedbacken att jobba vidare då jag tror på mina sagor och hoppas att många barn och ungdomar ska få ta del av dem. Blir det inget av mina drömmar så kommer jag att trycka mig en egen bok och åka omkring och läsa gratis för dagisbarn. Mitt namn ska då givetvis vara: Sagogubben

Inlägg

22/5-2015

Har nu funnit en spökskrivare. Vi har testat att jobba med sagan ”Det eviga livet” Arbetet tog tid och kostade en slant. Det blev dock snabbt uppenbart för mig att arbetet bidrog till ett bättre språk, djup vilket gav ett stort mervärde till sagan. Resultatet blev så bra att jag väljer att fortsätta arbetet med spökskrivaren.

I veckan så tog jag också kontakt med en bibliotekarievän. Jag skickade den omskriva versionen av ”Det eviga livet” för att få en kommentar. En av mina många frågor var om det finns utrymme för denna typ av sagor i bibliotekshyllorna? Det snabba svaret var; ”det alltid finns mer plats för barnlitteratur i bibliotekshyllorna”. Är det verkligen så?

Arbetet fortskrider och jag kommer att lyckas göra en sagobok till mina barn. Så är det!

Inlägg

26/4-2015

Vad är målet med anteckningarna i denna menyspalt ”Från youtube till barnboksförfattare”?

För mig är menyrubriken ”Från youtube till barnboksförfattare” en självutvärdering som visar vad som är gjort och vad som skulle kunna förändras om det skulle bli aktuellt med fler utgivningar. En förhoppning är även att mina anteckningar ska kunna hjälpa andra med en liknande barnboksförfattardröm.

Att skapa en blogg och hemsida var min väg till feedback? Hur skulle jag annars få reda på om någon vill läsa mina sagor? Att lyssna på familj, syskon och nära vänner är ok i början, men inte på sikt. De är ofta partiska och gillar ”allt man gör”. För att öka feedbacken så provade jag att synas på andra, liknande youtubekanaler, och länkade där tillbaka till min kanal. Resultat väntar…

Det näst bästa med nätet är att den kraft och energi du lägger ner på din blogg, hemsida eller youtubekanal ger dig avkastning för en lång tid framöver? (Det är dock av stor vikt att hålla sidan/kanalen levande, annars så dalar den snabbt i besökarantal). Det absolut bästa är att det inte behövs en massa kapital för att lyckas. Alla kan lyckas oavsett bakgrund eller efternamn. Skapar du bra innehåll genom din investerade tid och energi så kommer du att bli framgångsrik. Av allt bra växer det så småningom fram profit på alla plan. Mina äventyr på nätet har gett mig nya och intressanta kunskaper vilka bidragit till många livsbejakande feedbackloopar. Både privat och inom mitt yrke.

Hur skulle jag komma vidare? Mitt språk är som jag nämnt tidigare inte min starka sida (Vilket kanske syns även här). Mina uppläsningarna är ofta inte språkligt korrekta och sagorna är ofta för snabbt upplästa. Barnboksspråket skiljer sig markant ifrån vad jag är van vid. Mina brister fick mig till att kolla runt om någon kunde hjälpa mig att göra mina sagor mer professionella. Ja, vad det nu innebär? Dessutom så kanske lyssnandet skulle öka om jag bytte bilder eller illustrationer till varje saga? En annan svår fråga var till vilken ålder mina sagor vänder sig? Jag har fortfarande inte en aning, 5-13 år?

Hur som helst så insåg jag att det skulle kosta pengar att få professionell hjälp. Osäkerheten var fortsatt stor. Skulle jag våga att satsa pengar på projektet? Jag hade ännu inte fått någon ”vuxen” feedback. Min farhåga var att om jag frågade en person som säljer skrivartjänster vad personen tycker om mina sagorna så skulle förmodligen svaret vara ”bra” då de profiterar på mig. Så om steget togs med skrivarhjälp kunde jag fortsatt inte förvänta mig någon feedback på sagornas kvalitet, endast språkets kvalitet. Det var ju inte guldletarna som tjänade pengar i Klondyke i USA. Personerna som sålde maten, hackorna och spadarna tjänade mest. Det som fick mig att ta steget att söka efter skrivarhjälp var trots allt youtube. Kanalen var kanske trots mina egna tveksamheter den bästa kvalitetsbedömningen av de alla? Speciellt när folk valde att lyssnade på mina sagor, trots språkliga brister, snabbt tal och dåligt ljud utan övriga effekter. Innebar det att innehållet i sagorna övervann alla andra svagheter i produkten? Jag kanske hade något att förmedla i sagorna trots allt?

Jag tycker att vi har en uppgift att ge våra barn mer sagor, berättelser och öppna alla dörrar till fantasins värld. Ska vi göra det i form av en traditionell bok eller på något annat sätt? I min värld så kommer nätet att vara framtiden. Möjligen så kan barnböcker funka i pappersform? Men jag tror att tävlingen emot läsplattor och andra virtuella medier är svår att vinna. Vi kanske ska vända kappan efter vinden och bejaka digitaliseringen? Jag har inte tillräckligt med vetenskaplig kunskap för att uttala mig i dessa frågor. Jag är förtjust i framåtandan och är inte villig att slåss emot väderkvarnar. Av den anledningen så tror jag att min satsning ska ske över nätet. En nedladdningsbar bok med illustrationer? En podcast? Hur som helst så vill jag i alla fall inte skapa något som saknar möjlighet att knytas an till nätet i framtiden. Jag är villig att satsa min tid och en del pengar med förhoppning att få det att gå runt så att fler böcker kan skapas.

Vi får se vart det leder, uppdatering kommer.

Inlägg

25/4-2015

Min första tanke

Min första tanke var som bekant att göra materialet mer lättillgängligt för mina barn. Vilken revolution, att helt kostnadsfritt kunna lägga upp mitt material på en offentlig databas. Det publika intresset för sagorna väckte dock nya frågor. Varför ville någon lyssna på just mina sagor? Höll de tillräcklig kvalitet eller var svaret så enkelt att det fanns en brist av gratis barnljudsagor på nätet? Youtube var i vilket fall den perfekta barometer på vilka av mina sagor som uppskattades mest. Frågan var vem som lyssnade?

För att göra kanalen till en ännu bättre indikator så la jag en del energi på att göra den mer attraktiv. Vid ett tillfälle så fick jag t.ex. feedback ifrån en av lyssnarna som undrade varför det inte fanns någon film till varje saga. Där hade jag uppenbarligen brustit i informationen och den som klickade på en saga och förvänta sig ett levande bildmaterial var med stor sannolikhet en besviken lyssnare. Därför fick jag göra min hemsida och youtubekanalen mer tydligt, tilltalande och korrekt.

Hur skulle jag få fler besökare till hemsidan och fler spelningar på sagorna? Vilka sökord används när lyssnarna vill hitta ljudsagor på nätet? ”Ljudsagor för barn, Sagor på nätet, Barnsagor, Ljudbok för barn osv” Vilka ord skulle jag ha med i kanalen för att klättra på Googles sökmotor? Där blev namnet ”Godnattsagor” en lyckoträff då just ordet godnattsaga ofta används för att leta efter barnsagor på nätet. Trots min oerfarenhet av att bli träffad av en sökmotor så uppfattade jag potentialen i namnet som god. Att klättra på en sökmotorn är dock ett kapitel för sig. Av den anledningen så kunde jag inte lägga för mycket energi på det. Fokus fick ligga på kärnan i projektet, annars skulle projektet bli övermäktigt och glädjen försvinna. Huvudmålet måste därför vara att fokusera på ett bra innehåll vilket skulle tilltala besökaren eller lyssnaren. Då kom sökmotorproblemet att lösa sig självt?

Inlägg

20/4-2015

Nedtecknade reflektioner och utdrag ifrån min första blogg:

Här sitter jag nu med ett stort antal sagor, nedskrivna med bläck, på linjerat papper. Vad ska jag göra med sagorna och vad är mitt mål? Vad vill jag åstadkomma med godnattsagoprojektet? Startade jag hemsidan och youtubekanalen för att profitera, skapa ett evigt minne till mina barn, lära mig mer om möjligheterna på internet, eller för att berika alla barn i världen med sagor, väsen och mystik?